دستگاه عصبی خودمختار (سمپاتیک - پاراسمپاتیک)
دستگاه عصبی خودمختار
دستگاه عصبی خودمختار شامل دو بخش سیستم عصبی سمپاتیک و سیستم عصبی پاراسمپاتیک میشود
همانطور که پیش از این بیان شد، سیستم اعصاب پیکری فعالیت ارادی دارد اما سیستم اعصاب خودمختار فعالیتهای غیرارادی بدن از جمله کنترل فشار خون، حرکات و ترشحات لولهی گوارش، تخلیهی مثانه، تعریق، دمای بدن و … را کنترل و تنظیم میکند.
از جمله مهمترین ویژگیهای سیستم اعصاب خودمختار، سرعت و شدت عملکرد آن است. برای مثال دستگاه عصبی خودمختار میتواند در مدت سه تا پنج ثانیه، سرعت ضربان قلب را به دو برابر حالت عادی برساند.
عمدهی فعالیت های این سیستم در نخاع و هیپوتالاموس است.
به طور کلی سیستم اعصاب خودمختار اطلاعات حسی را از اندامهای داخلی بدن، وارد نخاع و یا بخشهایی از مغز همچون هیپوتالاموس کرده و سپس پاسخهای انعکاسی غیرارادی را به صورت مستقیم و هدایت شده به اندامهای داخل بدن منتقل میکند.
دستورات صادر شده توسط مغز و نخاع به وسیلهی دو سیستم عصبی سمپاتیک و سیستم عصبی پاراسمپاتیک به اندام های درونی بدن منتقل میشود.
سیستم عصبی سمپاتیک (Sympathetic nervous system)
این سیستم در حالت استرس و فشار روحی فعالتر شده و انسان را برای فعالیتهای هیجانی آماده میکند. البته به طور کلی سیستم عصبی سمپاتیک در همه حال فعال بوده و تنظیم سوخت و ساز بدن را بر عهده دارد.
اعصاب سمپاتیک در نخاع به همراه اعصاب نخاعی خارج میشود و تقریبا عملکردی مخالف با عملکرد سیستم عصبی پاراسمپاتیک انجام میدهد.
این سیستم ضربان قلب را افزایش داده و اندازهی رگهای خونی را در شرایط مختلف تنظیم میکند.
سیستم عصبی پاراسمپاتیک (Parasympathetic nervous system)
رشتههای عصبی پاراسمپاتیک از برخی اعصاب مغزی و همچنین برخی اعصاب نخاعی خارج میشود.
به طور کلی سیستم عصبی پاراسمپاتیک، وظیفه دارد که همئوستاز بدن را حفظ کرده و آن را به حالت اولیه بازگرداند. این سیستم ضربان قلب را کند کرده و با گشاد کردن رگ ها، اکسیژن رسانی و تغذیهی اعضای بدن را آسانتر میکند.
- لینک منبع
تاریخ: سه شنبه , 15 بهمن 1398 (23:06)
- گزارش تخلف مطلب